New Forum system requires email address which you used to apply for your account to replace your original username. Password stays the same.Please see this post for more details

Yealink Test Club has been officially launched. Please visit post below to get detail information. Come and join us!

Post Reply 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bad sound with Opus codec on T21 and T40
Author Message
TrK Offline
Junior Member

Posts: 4
Joined: Dec 2017
Reputation: 0
Post: #1
Bad sound with Opus codec on T21 and T40
I have several T21P E2 and T40P phones with latest firmware 82.0.20, Asterisk 14 (FreePBX 14 actually, installed with Asterisk 13, upgraded to Asterisk 14 with asterisk-version-switch) and lot of W56 handset (no Opus support yet). I use Asterisk PJSIP driver for my Yealink phones.
Opus was enabled everywhere and also set as primary codec. Asterisk console show calls established using opus (with opus->slin and slin->opus conversion actually).
In phones Opus enabled with autoprovision:
account.1.codec.opus.enable = 1
account.1.codec.opus.priority = 0
account.1.codec.opus.rtpmap = 107

But voice sound as ... corrupted? Some scratches and crackles, you know.
First I blamed bad network connection, but it was not true - even phones in same LAN have this issue.
I tried to update Opus - download latest codec from Digium and install it to Asterisk. No luck, voice still bad.
I tried to disable Opus in PBX and replace it with G722 - sound become much better!

Should i stay with G722 for now or die trying try to solve this issue somehow?
12-08-2017 10:56 AM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Post Reply 

Messages In This Thread
Bad sound with Opus codec on T21 and T40 - TrK - 12-08-2017 10:56 AM

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Bad sound with Opus TrK 0 152 12-08-2017 10:53 AM
Last Post: TrK
  Opus Ultra Wideband and Fullband avayax 8 3,174 10-19-2017 06:33 PM
Last Post: Bogen
  Possible to show codec? givemeaccess 3 1,041 06-07-2017 11:24 AM
Last Post: Paul_Yealink
  Opus codec on T23G avayax 1 1,618 10-11-2016 02:55 PM
Last Post: Kevin_Yealink
  BT40 with Voyager Legend CS no sound blackc2004 3 2,618 07-11-2016 03:31 PM
Last Post: kanaille11
  Opus Codec Vanburen 8 4,694 06-14-2016 06:32 AM
Last Post: syadnom
  sound quality of t41 and t48 msafreeport 3 2,014 12-28-2015 12:20 PM
Last Post: Josephbd
  codec g729.. Gilb 0 949 07-25-2015 03:32 PM
Last Post: Gilb
  T42G & T46G Echo and Hollow sound tlsallada 6 12,429 06-22-2015 04:23 PM
Last Post: smb
  T20 click sound when picking up handset Singalong 1 2,184 05-29-2015 06:08 PM
Last Post: Yealink_Elaine

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us   Yealink   Return to Top   Return to Content   Lite (Archive) Mode   RSS Syndication