[YMCS/YDMP Free Trial Program]Yealink would like to offer Free Trial Program of Yealink device management service for our current eligible customers. You can see the details below.
https://www.yealink.com/ydmp-freetrial-2020


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EDK Macro Help
Author Message
Oregon Offline
Junior Member
**

Posts: 7
Joined: Mar 2018
Reputation: 0
Post: #1
EDK Macro Help
Hi,

I can't seem to figure this one out and would appreciate some help. New to Yealink phones as well. Here is the only thing I can't figure out how to do.

On an active call, I would like a softkey (labled VMXFER) to appear. When pressed, it would initiate a transfer and already know (macro perhaps?) to insert a 7, then do an EDK prompt to ask the user "Enter Ext". The user would enter an extension number, then press SEND which would then send 7+ext input to the PBX.

This button is to transfer a call directly to voicemail on a Netsapiens switch (Transfer 7+ext). I'm testing with a T52s on firmware 70.82.0.36.

Thanks!
03-12-2018 11:22 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Lucia_Yealink Offline
Super Moderator
******

Posts: 467
Joined: Aug 2016
Reputation: 5
Post: #2
RE: EDK Macro Help
HI Oregon,

Please refer to below the parameters which I can test successfully in my side:
#!version:1.0.0.1
features.enhanced_dss_keys.enable=1
edk.edklist.1.enable=1
edk.edklist.1.mname=test
edk.edklist.1.action=$KSoftKey1$7$PEnter Ext&C10&N&M$$Tinvite$


Best Regards,
Lucia
03-13-2018 08:43 AM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Oregon Offline
Junior Member
**

Posts: 7
Joined: Mar 2018
Reputation: 0
Post: #3
RE: EDK Macro Help
(03-13-2018 08:43 AM)Lucia_Yealink Wrote:  HI Oregon,

Please refer to below the parameters which I can test successfully in my side:
#!version:1.0.0.1
features.enhanced_dss_keys.enable=1
edk.edklist.1.enable=1
edk.edklist.1.mname=test
edk.edklist.1.action=$KSoftKey1$7$PEnter Ext&C10&N&M$$Tinvite$


Best Regards,
Lucia

Hi,

Thanks for the reply! Is there another parameter to make the softkey "test" appear on an active call? I can confirm the phone is grabbing this info for it's config file, but there is no change to the softkeys that appear on an active call. I only see Transfer, Hold, Conf, End Call. If I press Transfer, I then only get Directory, 123, and Cancel.

Here is the complete config that the phone is downloading:

account.1.enable = 1
account.1.auth_name = 100y
account.1.user_name = 100y
account.1.password =
account.1.shared_line = 0
account.1.subscribe_mwi = 1
account.1.sip_server.1.address =
account.1.sip_server_host =
account.1.sip_server.2.address = %NULL%
account.1.outbound_port = 0
account.1.outbound_host =
account.1.outbound_proxy_enable = 1
account.1.transport = 0
account.1.naptr_build = 0
linekey.1.line = 1
linekey.1.type = 15

account.2.enable = 0
linekey.2.line = 1
linekey.2.type = 15
linekey.2.label = 100y

account.3.enable = 0
account.4.enable = 0
account.5.enable = 0
account.6.enable = 0
account.7.enable = 0
account.8.enable = 0
account.9.enable = 0
account.10.enable = 0
account.11.enable = 0
account.12.enable = 0
account.13.enable = 0
account.14.enable = 0
account.15.enable = 0
account.16.enable = 0

#Time set by pulling timezone from the Line 1 users's timezone on the server
local_time.time_zone = -8
local_time.time_zone_name = United States-Pacific Time




#Below are options and overrides
account.1.alert_info_url_enable = 1
account.1.blf.subscribe_period = 3600
account.1.codec.1.payload_type = PCMU
account.1.codec.1.priority = 1
account.1.codec.1.rtpmap = 0
account.1.codec.10.enable = 0
account.1.codec.11.enable = 0
account.1.codec.12.enable = 0
account.1.codec.2.enable = 1
account.1.codec.2.payload_type = PCMA
account.1.codec.2.priority = 2
account.1.codec.2.rtpmap = 8
account.1.codec.3.enable = 0
account.1.codec.4.enable = 0
account.1.codec.5.enable = 1
account.1.codec.5.payload_type = G729
account.1.codec.5.priority = 3
account.1.codec.5.rtpmap = 18
account.1.codec.6.enable = 0
account.1.codec.7.enable = 0
account.1.codec.8.enable = 0
account.1.codec.9.enable = 0
account.1.display_name = XXX
account.1.label = 100y
account.1.nat.udp_update_enable = 0
account.1.outbound_proxy.1.port = 0
account.1.sip_server.1.expires = 60
account.1.sip_server.1.port = 0
account.1.sip_server.1.transport_type = 3
account.1.sip_server_port.legacy = 0
account.1.subscribe_mwi_expires = 3600
account.1.subscribe_register = 1
auto_provision.repeat.minutes = 43200
auto_provision.server.url =
#Old yealink format, not being used:autop_mode;/config/Setting/autop.cfg;mode=7
#Old yealink format, not being used:autop_mode;/config/Setting/autop.cfg;schedule_dayofweek=0,1,2,3,4,5,6
#Old yealink format, not being used:autop_mode;/config/Setting/autop.cfg;schedule_time=00:00
#Old yealink format, not being used:autop_mode;/config/Setting/autop.cfg;schedule_time_end=00:15
dialplan.dialnow.rule.1 = 1xxxxxxxxxx
dialplan.dialnow.rule.2 = [2-9]xxxxxxxxx
dialplan.dialnow.rule.3 = [469]11
distinctive_ring_tones.alert_info.1.ringer = 3
distinctive_ring_tones.alert_info.1.text = Internal
dns_cache_a.1.ttl = 300
edk.edklist.1.action = $KSoftKey1$7$PEnter Ext&C10&N&M$$Tinvite$
edk.edklist.1.enable = 1
edk.edklist.1.mname = test
features.direct_ip_call_enable = 0
features.enhanced_dss_keys.enable = 1
features.hold_trans_delay = %NULL%
features.voice_mail_tone_enable = 0
local_time.ntp_server1 = pool.ntp.org
local_time.ntp_server2 = time.nist.gov
local_time.summer_time = 2
network.primary_dns = 8.8.8.8
network.secondary_dns = 8.8.4.4
network.static_dns_enable = 1
phone_setting.missed_call_power_led_flash.enable = 0
security.user_name.admin = admin
security.user_password = admin:
security.user_password = user:
security.user_password = var:
sip.establish_200OK = 1
static.auto_provision.flexible.begin_time = 00:00
static.auto_provision.flexible.enable = 1
static.auto_provision.flexible.end_time = 06:00
static.auto_provision.flexible.interval = 7


Thanks for your help!
03-13-2018 03:12 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Oregon Offline
Junior Member
**

Posts: 7
Joined: Mar 2018
Reputation: 0
Post: #4
RE: EDK Macro Help
[quote='Oregon' pid='62433' dateline='1520925173']
[quote='Lucia_Yealink' pid='62429' dateline='1520901786']
HI Oregon,

Please refer to below the parameters which I can test successfully in my side:
#!version:1.0.0.1
features.enhanced_dss_keys.enable=1
edk.edklist.1.enable=1
edk.edklist.1.mname=test
edk.edklist.1.action=$KSoftKey1$7$PEnter Ext&C10&N&M$$Tinvite$


Hi,

Since my last reply, I have made some progress and am very close now. Building on your configuration, I now have:

edk.edklist.1.action = $KSoftKey1$7$PEnter Ext&C10&N&M$$Tinvite$
edk.edklist.1.enable = 1
edk.edklist.1.mname = test

edk.edkprompt.1.enable = 1
edk.edkprompt.1.label = Enter Ext
edk.edkprompt.1.type = numeric
edk.edkprompt.1.userfeedback = visible

softkey.1.action = !test
softkey.1.enable = 1
softkey.1.label = VMXfer
softkey.1.position = 1
softkey.1.softkey_id = custom_macro1
softkey.1.use.idle = 0
softkey.1.use.on_talk = 1

On an active(live) call, I now have a softkey called VMXfer in position 1 (excellent)
I can press the softkey and get the EDK Prompt (excellent)
I enter an extension number, 200 for example and press OK. Here is where the issue is. It then just grabs another line and dials 7200 and puts "me" into that voicemail box instead of transferring the caller there. I have tried using $KTransfer in the string, but that didn't help. The issue is that when I press the VMXfer softkey, it needs to essentially start a transfer, pop up the prompt, and after entering the extension and pressing OK, it completes the transfer to that voicemail box (7+ext).

To repeat, this is a T52s, which DOES NOT have a hard transfer key. I'm wondering if that is why $KTransfer won't work?

Thanks!
03-14-2018 03:02 AM
Find all posts by this user    like1    dislike0 Quote this message in a reply
gyegavian Offline
Junior Member
**

Posts: 46
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Post: #5
RE: EDK Macro Help
I am looking for a solution to this as well, were you able to figure it out?
05-24-2018 03:58 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
gyegavian Offline
Junior Member
**

Posts: 46
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Post: #6
RE: EDK Macro Help
I know this post is a bit old however I was able to do something similar by using $Trefer$ instead it $Tinvite$

edk.edklist.1.action = $KSoftKey1$*125$PEnter Ext&C10&N&M$$Trefer$
edk.edklist.1.enable = 1
edk.edklist.1.mname = test

edk.edkprompt.1.enable = 1
edk.edkprompt.1.label = Enter Ext
edk.edkprompt.1.type = numeric
edk.edkprompt.1.userfeedback = visible

softkey.1.enable = 1
softkey.1.label = Park
softkey.1.position = 1
softkey.1.action = #700#$Tdtmf$
softkey.1.softkey_id = Park
softkey.1.use.idle = 0
softkey.1.use.dialtone = 0
softkey.1.use.on_talk = 1
softkey.2.enable = 1
softkey.2.label = Hold
softkey.2.position = 1
softkey.2.action = $Shold$
softkey.2.use.idle = 0
softkey.2.use.dialtone = 0
softkey.2.use.on_talk = 1
softkey.3.enable = 1
softkey.3.label = EndCall
softkey.3.position = 1
softkey.3.action = $Sendcall$
softkey.3.use.idle = 0
softkey.3.use.dialtone = 0
softkey.3.use.on_talk = 1
softkey.4.enable = 1
softkey.4.label = VMXfer
softkey.4.position = 4
softkey.4.action = !test
softkey.4.use.idle = 0
softkey.4.use.dialtone = 0
softkey.4.use.on_talk = 1
softkey.5.enable = 1
softkey.5.label =
softkey.5.position = 5
softkey.5.action =
softkey.5.use.idle = 0
softkey.5.use.dialtone = 0
softkey.5.use.on_talk = 1
softkey.6.enable = 1
softkey.6.label =
softkey.6.position = 4
softkey.6.action =
softkey.6.use.idle = 0
softkey.6.use.dialtone = 0
softkey.6.use.on_talk = 1


(03-12-2018 11:22 PM)Oregon Wrote:  Hi,

I can't seem to figure this one out and would appreciate some help. New to Yealink phones as well. Here is the only thing I can't figure out how to do.

On an active call, I would like a softkey (labled VMXFER) to appear. When pressed, it would initiate a transfer and already know (macro perhaps?) to insert a 7, then do an EDK prompt to ask the user "Enter Ext". The user would enter an extension number, then press SEND which would then send 7+ext input to the PBX.

This button is to transfer a call directly to voicemail on a Netsapiens switch (Transfer 7+ext). I'm testing with a T52s on firmware 70.82.0.36.

Thanks!
06-11-2018 08:53 PM
Find all posts by this user    like1    dislike0 Quote this message in a reply
Oregon Offline
Junior Member
**

Posts: 7
Joined: Mar 2018
Reputation: 0
Post: #7
RE: EDK Macro Help
This works! Thanks for taking the time to post.
06-11-2018 09:23 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
gyegavian Offline
Junior Member
**

Posts: 46
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Post: #8
RE: EDK Macro Help
This was a struggle for me also so I am glad I was able to help!
06-11-2018 09:30 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Question EDK MACRO HELP NEEDED gyegavian 0 78 12-03-2022 07:07 PM
Last Post: gyegavian
  EDK macro to open menu item on T42S with a softkey hospitale 1 1,408 04-14-2022 02:13 AM
Last Post: hospitale
  Macro String Question n00604443 1 5,393 01-24-2018 09:29 PM
Last Post: E123

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us   Yealink   Return to Top   Return to Content   Lite (Archive) Mode   RSS Syndication