New Forum system requires email address which you used to apply for your account to replace your original username. Password stays the same.Please see this post for more details
http://forum.yealink.com/forum/showthread.php?tid=40344

Yealink Test Club has been officially launched. Please visit post below to get detail information. Come and join us!
http://forum.yealink.com/forum/announcements.php?aid=18

We just had the YMCS online and we are also working on the features plan on the future versions, in this regard we are need to hear your voice about the YMCS.
Please visit : http://forum.yealink.com/forum/showthread.php?tid=42322


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 3 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Add FEC and DTx to Opus codec
Author Message
lukeescude Offline
Junior Member
**

Posts: 19
Joined: May 2016
Reputation: 1
Post: #1
Add FEC and DTx to Opus codec
On the phones that support the Opus codec, it would be great if Yealink supported FEC and DTx.

For those of you that don't know, the Opus codec is an extremely high-quality, low-bandwidth codec with built-in functions that compensate for networking issues like Jitter and Packet Loss.

FEC (forward error correction) allows the coder to encapsulate previous RTP data in newer packets, so the decoder can then use the data to re-construct lost audio.

Tests have been done proving that Opus is capable of having a full high-quality audio conversation with 40% packet loss.

PrimeVOX Communications
Affordable and Reliable Cloud PBX Solutions
http://www.primevox.net
972.600.1150
(This post was last modified: 10-12-2017 05:32 PM by lukeescude.)
10-12-2017 05:29 PM
Visit this user's website Find all posts by this user    like1    dislike0 Quote this message in a reply
Karl_Yealink Offline
Super Moderator
******

Posts: 673
Joined: Apr 2015
Reputation: 2
Post: #2
RE: Add FEC and DTx to Opus codec
Hi,

Thank you for your suggestion. For Opus codec in Yealink phones.
We don't support FEC now, I had submitted this technology to our RD.
They knew this kind of technology now, they will consider in future version.
10-19-2017 06:28 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Bogen Offline
Junior Member
**

Posts: 2
Joined: Mar 2016
Reputation: 0
Post: #3
RE: Add FEC and DTx to Opus codec
Yes, please add support for FEC and DTx (we're currently using T48S). Will Yealink be releasing support for these options soon?

Don Joslyn
Software Architect, Engineering
Bogen Communications, Inc.
10-19-2017 06:29 PM
Visit this user's website Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Karl_Yealink Offline
Super Moderator
******

Posts: 673
Joined: Apr 2015
Reputation: 2
Post: #4
RE: Add FEC and DTx to Opus codec
(10-19-2017 06:29 PM)Bogen Wrote:  Yes, please add support for FEC and DTx (we're currently using T48S). Will Yealink be releasing support for these options soon?

I don't think so. It's hard to say.
Our RD will consider, but from current plan.
They won't add this feature in coming version.
Maybe next year or next two years.
10-19-2017 08:12 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Kevin2 Offline
Junior Member
**

Posts: 2
Joined: Dec 2016
Reputation: 0
Post: #5
RE: Add FEC and DTx to Opus codec
(10-19-2017 08:12 PM)Karl Wrote:  
(10-19-2017 06:29 PM)Bogen Wrote:  Yes, please add support for FEC and DTx (we're currently using T48S). Will Yealink be releasing support for these options soon?

I don't think so. It's hard to say.
Our RD will consider, but from current plan.
They won't add this feature in coming version.
Maybe next year or next two years.

Its so simple just a compile option on the opus codec, then advertise on the SDP via useinbandfec=yes

If the decoder on either end doesn't support it, its simply not used! Disappointed in yealink - kept up with all features to date!
01-12-2018 12:50 AM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
matthewljensen Offline
Junior Member
**

Posts: 5
Joined: Oct 2018
Reputation: 0
Post: #6
RE: Add FEC and DTx to Opus codec
It has been over a year now, any update, Yealink? There are a lot of users who could benefit from this feature.
10-29-2018 02:40 PM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
syadnom Offline
Junior Member
**

Posts: 10
Joined: May 2016
Reputation: 0
Post: #7
RE: Add FEC and DTx to Opus codec
wow, just ran across this thread trying to figure out how to set the packet loss %. This is immensely dissapointing!

This should be nothing more than a compile time option like Kevin2 says, but of coarse adding the configuration options to set the PL%....

3CX added opus support and I believe the next version (15.6) will have it enabled on all compatible yealinks. Right now it's configurable.

This is a substantial userbase basically 'coming online' and is going to want FEC/PLC working.
12-03-2018 01:07 AM
Find all posts by this user    like0    dislike0 Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Let’s add FEC and DTx to Opus! lukeescude 0 613 09-24-2018 06:14 PM
Last Post: lukeescude
  Support of Codec G.711.1? StefanL 4 2,824 03-15-2018 01:00 AM
Last Post: Tri-State
  Add support for the OPUS codec lukeescude 12 11,734 01-12-2018 01:01 AM
Last Post: lukeescude
  Opus Rightones Frazer 0 1,053 12-08-2017 02:35 PM
Last Post: Frazer

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us   Yealink   Return to Top   Return to Content   Lite (Archive) Mode   RSS Syndication