Yealink Forums
MP56 - Speaker Phone Quality - Printable Version

+- Yealink Forums (http://forum.yealink.com/forum)
+-- Forum: IP Phone Series (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Phone specific topic (/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Thread: MP56 - Speaker Phone Quality (/showthread.php?tid=45410)



MP56 - Speaker Phone Quality - UBYeah - 09-29-2021 02:57 AM

Over the past couple months we have deployed around 35 MP56 Teams devices. However, nearly 1/3rd of the users are reporting extremely poor audio from the speaker phone feature. The speaker (device user) can either not be heard clearly on the other end of the call, or the the audio is broken and garbled. This does not appear to be a network issue as using the headset does not have the same issue.

All devices are running the same config and are up-to-date via Microsoft Teams Admin center. Screenshot attached.

Is this a hardware defect or other known issue that can be remedied?


RE: MP56 - Speaker Phone Quality - complex1 - 09-29-2021 03:43 AM

(09-29-2021 02:57 AM)UBYeah Wrote:  Over the past couple months we have deployed around 35 MP56 Teams devices. However, nearly 1/3rd of the users are reporting extremely poor audio from the speaker phone feature. The speaker (device user) can either not be heard clearly on the other end of the call, or the the audio is broken and garbled. This does not appear to be a network issue as using the headset does not have the same issue.

All devices are running the same config and are up-to-date via Microsoft Teams Admin center. Screenshot attached.

Is this a hardware defect or other known issue that can be remedied?

Hi,

Please reset one phone to factory default, re-provisioning it and check if this solved the issue?


RE: MP56 - Speaker Phone Quality - Jeff.Petit - 11-04-2021 11:32 PM

Did anything fix your issue. We also implemented the MP56 Teams Edition recently and are experiencing the exact same problem described. The handset works fine but when using the speaker function the person on the other end reports it cutting out and delayed. The sound coming out of the MP56 speaker sounds fine.


RE: MP56 - Speaker Phone Quality - UBYeah - 11-04-2021 11:46 PM

(11-04-2021 11:32 PM)Jeff.Petit Wrote:  Did anything fix your issue. We also implemented the MP56 Teams Edition recently and are experiencing the exact same problem described. The handset works fine but when using the speaker function the person on the other end reports it cutting out and delayed. The sound coming out of the MP56 speaker sounds fine.

I wouldn't say we've resolved it completely, but it has been greatly improved by disabling noise reduction/cancellation features in settings. Speaker phone quality suffers a little as it makes background noise much more prominent, but it is the lesser evil in this case. I have not had time to experiment with the specific features, so we disabled all for now until we can properly test...leaning more towards the Smart filter.

Factory resetting and re-provisioning, as suggested above, had no effect.


RE: MP56 - Speaker Phone Quality - Jeff.Petit - 11-05-2021 12:32 AM

(11-04-2021 11:46 PM)UBYeah Wrote:  
(11-04-2021 11:32 PM)Jeff.Petit Wrote:  Did anything fix your issue. We also implemented the MP56 Teams Edition recently and are experiencing the exact same problem described. The handset works fine but when using the speaker function the person on the other end reports it cutting out and delayed. The sound coming out of the MP56 speaker sounds fine.

I wouldn't say we've resolved it completely, but it has been greatly improved by disabling noise reduction/cancellation features in settings. Speaker phone quality suffers a little as it makes background noise much more prominent, but it is the lesser evil in this case. I have not had time to experiment with the specific features, so we disabled all for now until we can properly test...leaning more towards the Smart filter.

Factory resetting and re-provisioning, as suggested above, had no effect.

Thank you for your response. I will try the individual settings as well when I get a little time and report back my findings. I did just see in The Teams Admin Portal there is an updated firmware that just came out (122.15.0.60). Its not even on Yealink's website and I can't fine any release notes yet. I'll give that a try too.